sábado, 29 de enero de 2011

Xavier Mas de Xaxàs: “En moments com aquest, nosaltres som els ulls del diari”

El professor de la UAB explica la seva experiència a Tunis com a enviat especial de la Vanguardia
El periodista y professor, Xavier Mas de Xaxàs, ha exposat les seves vivències, experiències i obstacles viscuts durant la seva corresponsalia a Tunis, durant la setmana passada, en una xerada especial plena d’anècdotes i situacions interessants, davant dels seus alumnes de Periodisme de la UAB.
Mas de Xaxàs centrà la seva conferència en la feina que va realitzà durant la seva estància a Tunis. “S’ha de començar a treballar des del moment que poses els peus a terra. La primera nit ja em va tocar escriure una crònica pel diari”. El periodista va aportar una explicació de com es realitzava el treball des del lloc de correspondència d’un enviat especial. També va fer esment de les dificultats amb què es pot trobar un periodista al introduir-se a un país com Tunísia: “No tens cap credencial, només ets un més [...] Si et presentes com a mestre d’universitat o comerciant quan en realitat ets periodista, t’estàs jugant la expulsió immediata o l’empresonament”.
“Només anar caminant per aquests llocs et permet veure com respira la ciutat i l’entorn en el que et mous”. Mas de Xaxàs va ficar èmfasi en el treball sobre el terreny, el treball que tal com va declarar, ell considera el més important i aquell que t’aporta més coneixements i experiència.  Les fonts d’informació també és un punt clau en el treball del dia a dia d’un cronista. Tenir gent que et proporcioni dades interessants i d’importància es un fet que tots els enviats especials han de tenir molt present a l’hora de dur a terme el seu treball de recerca d’informació. També va afirmar que “les millors persones per oferir-te contactes són els propis periodistes”. 

El cronista de la Vanguardia assegura que els corresponsals i enviats no són ningú sense una bona redacció que faci important la informació que ells recullen. En aquest cas, Plàcid Garcia-Planas, present també en la xerrada, va ser l’encarregat d’organitzar i publicar totes les cròniques i reportatges procedents de Tunis.  La periodista i corresponsal de TVE a Brussel·les durant 9 anys, Maria Teresa Carreras destaca la diferència existent entre periodista i enviat especial, a l’hora que assegura que cal una bona comunicació entre l’enviat o corresponsal i la redacció per tal d’obtenir un resultat satisfactori.

No hay comentarios:

Publicar un comentario